24. 10. 2022 р. 5-Г

Тема. Як приготувати та розділити розчини. Практична робота 3. Розділення розчинних і нерозчинних речовин фільтруванням.

Процес приготування розчинів є дуже простим. Ви, можливо, це робите щодня, коли додаєте цукор у чай. Як тільки цукор розчиняється, утворюється однорідний розчин. Відбувається дифузія молекул цукру у воді (мал. 11).

Мал. 11. Утворення розчину

• Пригадайте, що таке дифузія.

Можна зробити навпаки: залити водою цукор у склянці. Щоб пришвидшити процес розчинення, розчин можна перемішати ложечкою чи скляною паличкою.

Отже, розчин утворюється в процесі розчинення речовини в розчиннику. Інколи після перемішування видається, що утворився однорідний розчин, але через деякий час його компоненти розділяються: одні речовини осідають на дно посудини, інші збираються біля поверхні. Тоді це не розчин, а неоднорідна суміш речовин.

У воді може розчинитись якась обмежена кількість речовини. Розчин, у якому можна розчинити ще певну кількість розчиненої речовини, називають ненасиченим. Якщо розчинена речовина вже не розчиняється, то розчин є насиченим. Кількість речовини, яка здатна розчинитись у воді, може змінюватися зі зміною температури.


Розчин утворюється у процесі розчинення розчиненої речовини в розчиннику. Це пояснюється явищем дифузії частинок розчиненої речовини та молекул розчинника.

  • 1. Як правильно приготувати розчин?
  • 2. Який розчин називають ненасиченим?

  • 3. Як з ненасиченого розчину приготувати насичений?

     Домашнє завдання: повторити параграф10-13, заповнити у робочому зошиті практичну роботу на ст.21-22.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу