21.02.2023 р. 5-Г
Тема. Яке значення вірусів та бактерії для природи і людини
Роль бактерій в екосистемах
Бактерії відіграють велику роль у природі та житті людини. Насамперед, слід відзначити роль ціанобактерій у формуванні сучасної кисневої атмосфери Землі (мал. 1). Вони, як відомо, жили у воді первісних морів та океанів. Це були перші живі істоти, здатні до фотосинтезу.
Бактерії гниття розкладають білок з утворенням амоніаку, який азотфіксуючі бактерії окиснюють до нітритів, а вже іншими формами до нітратів і вільного азоту.
Деякі бактерії є симбіонтами тварин. Вони живуть у жуйних у рубці шлунку, гідролізують целюлозу до сахарози, необхідної організму хазяїна. Таким чином, без симбіотичних бактерій жуйні не могли б використовувати в їжу траву та листя, багаті на целюлозу.
Бактерії беруть участь у вивітрюванні гірських порід і мінералів. Так, залізобактерії сформували великі відкладення залізних руд (мал. 5).
Торф, кам'яне вугілля, нафта, горючий газ - це корисні копалини, в утворенні яких у надрах Землі беруть участь бактерії.
Роль бактерій в житті людини
Людина використовує бактерії в харчовій промисловості для отримання продуктів харчування
(мал. 8). Так, молочнокислі бактерії широко застосовуються для виробництва кефіру, сметани, сиру. За допомогою молочнокислих бактерій відбувається заквашування капусти.
Мал. 10 - Силос | Мал. 11 - Оброблені шкури |
Мікробіологія дедалі ширше запроваджується у текстильну і шкіряну галузі. Такі технологічні процеси, як вимочування льону, обробка шкіри (мал. 11), не можуть відбуватися без використання продуктів життєдіяльності бактерій.
Проте бактерії можуть не тільки приносити користь, а й завдавати шкоди. Вони розмножуються у харчових продуктах, спричиняючи їх псування. Щоб запобігти розмноженню бактерій, продукти слід зберігати на холоді, можна пастеризувати, висушувати (в'ялити або коптити), солити чи маринувати.
Коментарі
Дописати коментар